Vocht

Vocht

Ons lichaam bestaat voor 70 procent uit vocht. Het lichaamsvocht zit zowel binnen als buiten de cellen. Het lijkt alsof onze cellen in het vocht zwemmen.

Het vocht werkt als transportmiddel. Het brengt voedingsstoffen naar de cel en neemt de afvalstoffen weer mee. Daarnaast regelt het de lichaamstemperatuur. Denk maar aan transpireren wanneer het warm is of wanneer je het warm hebt bij het sporten of andere inspanning.

En niet onbelangrijk: het zorgt voor de soepelheid van de ontlasting!

Een volwassen persoon heeft ongeveer 2 liter vocht nodig per dag. Ben je groot en zwaar dan heb je meer nodig dan iemand de klein en licht is. We verliezen namelijk 1,5 tot 2 liter vocht per dag (plassen, transpireren, ademen en ontlasting) en dat moet aangevuld worden.

Water is een essentiële voedingsstof. Essentieel betekent dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken en het via de voeding geleverd moet worden. Zorg daarom dat je voldoende drinkt.
en met drinken bedoelen wij: water, kruidenthee, groene thee, gemberwater of infusion.

Als je water drinkt doe er dan een klein beetje mineraalzout in (geen keukenzout maar bijv. keltisch- of humalayazout). Dit zorgt ervoor dat het water ook wordt opgenomen in je weefsels! Ongeveer een afgestreken theelepeltje per 1 liter water. Het moet een beetje zilt smaken, niet zout.

Frisdrank, vruchtensappen, limonade, alcohol enz. worden niet meegerekend met de hoeveelheid vocht die je nodig hebt, want die zijn ongezond.

Ook Light dranken of suikervervangers voor in de koffie of thee dienen te worden vermeden, deze suikervervangers geven dezelfde insuline (=hormoon) reactie. Dit kan uiteindelijk mede bijdrage aan diabetes 2 (insuline resistentie). Tevens geldt dat zolang insuline in je bloed verhoogd is je lichaam geen vet verbrandt.

Vind je het moeilijk om water te drinken? Dan zijn hier wat tips:

  • Drink 4x een halve liter water i.p.v. de hele dag door een slokje.
  • Water kan je een smaakje geven door er wat groenten of fruit door te doen. Denk daarbij aan komkommer, munt, gember, citroen of limoen, of wat schijven sinaasappel.
  • Warm water telt ook mee en kan voor sommigen beter aanvoelen. Je kunt dit ook opleuken met bijvoorbeeld een schijfje gember of citroen of munt. Of natuurlijk een theezakje met kruiden thee.

Kruidenthee uit de tuin:

Je kunt naast thee uit een zakje ook verse kruiden gebruiken. Misschien heb je iets in je tuin staan. Denk maar aan tijm, brandnetel, paardenbloemblaadjes, goudsbloem, wilde oregano, muntsoorten.